dinsdag 3 mei 2011

Een beestenbende boek daar in Westerende

Op een zomerse dag belde een auteur ons met de vraag ´Willen jullie er voor zorgen dat mijn manuscript wordt gepubliceerd in boekvorm. Ik heb alleen wat problemen met mijn computer om mijn manuscript eruit te krijgen´.
De auteur was al iets op leeftijd en zonder een manuscript lukt het ons echt niet om het in boekvorm te krijgen. Dus spraken wij bij hem thuis af achter zijn computer. En met een beetje moeite lukte het een aantal hoofdstukken veilig te stellen, helaas voor hem ontbraken de middelste hoofdstukken op zijn computer maar hij had gelukkig alles wel uitgeprint. Er zat niets anders op dan al de ontbrekende hoofdstukken opnieuw in te voeren. Op zijn nieuw aangeschafte computer heeft hij enkele uren per dag zijn werk weer opnieuw ingevoerd. En enkele weken later wat het werk weer geheel compleet. Het manuscript had een komische insteek van een paar situaties en ´schreeuwde´ eigenlijk om een paar treffende cartoons.
Dus ging een van onze kunstenaars aan de slag en tekende enkele treffende cartoons. Ik zal de woorden van de auteur niet zo snel vergeten toen hij zei ´maakt me niet zoveel uit wat het gaat kosten, als er maar een kaftje om heen komt. Ik heb niet zoveel vrienden meer op deze leeftijd dus laat er maar 25 boekjes van maken.´ Die 25 exemplaren werden er uiteindelijk toch nog meer dan 100 daar een redelijk aantal bibliotheken het graag wilde opnemen in hun boekenuitleenkasten.



Over het boek Beestenbende in Westerende van de auteur Willem Wildzang (pseudoniem):
Het dorp Westerende is een gesloten bastion voor nieuwsgierige buitenstaanders en een open boek voor  de bewoners. Op de televisie staan ´s avonds wel wat opinies te pruttelen, maar die komen van verre en hebben derhalve geen enkele invloed op het dagelijkse leven. En dan gaat het plotseling fout. De plaatselijke Leenbank raakt verzeild in een achtbaan van koersdoelen, prognoses, analyses en grootschalig denken.
De gevolgen blijven niet uit...
De auteur weet de verwikkelingen in Westerende virtuoos en creatief onder woorden te brengen.
Hij houdt de lezer een lachspiegel voor: karakters worden karikaturen, logica verandert in slapstick.
De schelmse en parodistische humor in Beestenbende in Westerende balanceert tussen Adriaan en Olivier, Grijpstra & De Gier en Herman Finkers.

Het boek heeft tussen de persiflages door ook een maatschappijkritische ondertoon. De allerzwaksten en meest kwetsbaren in onze samenleving, de dieren, hadden vroeger een naam, maar nu hebben zij slechts een nummer in een productieproces. In ons streven deel te nemen aan alles wat groot en belangrijk leek, vergaten wij onze verantwoordelijkheid voor hen te nemen. Beestenbende in Westerende laat zien hoe het geld waar het in dit boek om draait ook ten goede kan worden aangewend.