dinsdag 3 mei 2011

Cultuur, een vernuftige verleiding

Een goed jaar geleden belde een man ons kantoor met de vraag voor een kennismakingsgesprek over een mogelijke boekuitgave. Het werd een aangenaam gesprek met elkaar en doordat wij onder de indruk waren over het systeem dat deze auteur had ontwikkeld (intrawaarde en intropreneurschap) zagen wij goede mogelijkheden om zijn manuscript uit te laten geven. De man was Walther Bourne, geboren in Suriname, werkzaam met jeugdgroepen in Amsterdam ZO en woonachtig in Heerlen. (Hij sprak zelfs met een licht Limburgsaccent). Hoe uiteenlopend zijn leven en werk-woonkring was zo uiteenlopend werd uiteindelijk ook zijn boekenproject.
Een paar dagen later belde hij terug en vertelde ons dat hij een besluit had genomen. ´Ik ga met jullie twee boeken uitgeven, ik wilde eerst een boek bij een zwarte uitgever onderbrengen, maar ik heb zo goed gevoel over jullie dat we dit met elkaar gaan doen´.
Ik begreep niets van ´zwarte´ uitgever. Hij doelde daarmee op een uitgever van Antiliaanse komaf, maar die was wel heel erg traag met alles, volgens hem. 
Ons boekenproject met Walther breidde zich uit met een boeklancering op onder ander de Nederlandse Antillen.

In augustus werd het boek eerst op Sint Eustatius, Sint Maarten en Aruba door de auteur gelanceerd. Zo kreeg commissioner Mr. Hooker op St. Eustatius het eerste exemplaar daar uitgereikt. In diverse kranten werd aandacht aan het werk besteed, waaronder toonaangevende bladen als The Daily Herald en Amigoe.
Lokale TV- en radiostations hebben Walther Bourne geïnterviewd, net zoals Radio Nederland Wereldomroep dat hier deed. Daarnaast gaf de auteur diverse lezingen en workshops in de bibliotheken van Sint Eustatius en Sint Maarten en op het IPA, de lerarenopleiding van Aruba.
In Nederland werd het eerste exemplaar door Walther Bourne overhandigd aan de heer Urwin Vyent, portefeuillehouder van het stadsdeel Amsterdam Zuid-Oost te Amsterdam in aanwezigheid van zijn moeder, familie en een hondertal genodigden.



Over het boek Cultuur, een vernuftige verleiding:
Het boek Cultuur, een vernuftige verleiding, laat lezers kennismaken met het systeem van intrawaarde  en intropreneurschap vanuit de ervaringswereld van de auteur Walther Bourne in de vorm van columns.
Deze columns, gerangschikt naar diverse onderwerpen geven een beeld van ons dagelijks leven, met hier en daar een reflectie op de geschiedenis en – aan de lezer - aangereikte mogelijkheden ter overdenken. De essentie van intrawaarde en intropreneurschap is dat men steeds meer en steeds beter eigenheid en eigen kracht gebruikt voor tot samenwerkingsvermogen. De auteur is van mening dat wij allen eenvoudigweg niet ontkomen aan de eis tot samenwerking. Aanvulling levert de beste samenwerking op.
De vraag is dan waarop men aangevuld wil worden om gepaste resultaten te bereiken.
Cultuur, een vernuftige verleiding, levert daartoe een aantal hints door deze inzichten. Mogelijk verbreedt en verrijkt men eigen inzicht hiermee: meerwaarde uit eigen intrawaarde helpt.

Over de auteur:Walther Bourne (1953) werd in de hoofdstad van Suriname, Paramaribo geboren. Tijdens zijn opleiding tot docent werktuigbouwkunde en mechanische techniek kreeg hij oog voor de achterstand van mensen. Betrokkenheid bij het wegwerken van armoede, verbetering van het onderwijs en bestrijding van discriminatie staan hoog in zijn vaandel.
Als trainer, coach, adviseur en ondernemer biedt hij met zijn bedrijf Enhan Human Sources, gevestigd in Heerlen personen de gelegenheid een verantwoord ‘chauffeur in het levensverkeer´ te worden.