dinsdag 3 mei 2011

De onkwetsbaren, een boek met prachtige verhaallijnen van Lucia Douwes Dekker-Koopmans

Op een koude winterdag hadden wij een afspraak met een echtpaar, de heer en mevrouw Douwes Dekker, op ons kantoor. Aanleiding was dat zij, Lucia, op zoek was naar een uitgeefmogelijkheid van haar manuscript. Een drukbezette zakenvrouw die niet voldoende tijd had om zich goed te verdiepen in het ondoorzichtige boekenbos. Haar man had ons bureau op internet gevonden en een afspraak gemaakt. Zij had voorafgaande hieraan twee manuscripten digitaal toegezonden en een van onze redacteuren had tijd om het door te lezen en alvast wat opmerkingen te noteren. Het andere manuscript had ik zelf doorgenomen dus op de vraag van Lucia ´wat vinden jullie ervan´ konden we op anticiperen. Ik las een enkele reactie voor die onze redacteur had meegegeven en nog een paar persoonlijke notities en de reactie van Lucia was kort. ´Jullie weten waar jullie het over hebben, hier ben ik al jaren naar op zoek en hier kan ik iets mee´.
En wij hadden nog een vraag aan Lucia en - indirect - aan haar man, ten slotte was zij getrouwd met een nazaat van Nederlands meest gelezen schrijver Multatuli. Zou zij deze naam als auteur gaan gebruiken. Even keek zij haar man aan en na een instemmende knip en een trotse glimlach was de auteur Lucia Douwes Dekker- Koopmans een feit. 


Lucia S. Douwes Dekker-Koopmans is een zakenvrouw die haar sporen heeft verdiend in een voornamelijk door mannen gedomineerd vakgebied, de projectontwikkeling van industrieel erf- en vastgoed. Ondanks dit weinig romantische beroep zag zij altijd het verhaal achter de situaties waarin zij opereerde. Ze heeft enkele jaren in het buitenland gewerkt. Tijdens de bouw van het Olympische Dorp in Barcelona rond 1991 zette zij in het macho Cataloniƫ een Nederlands toeleveringsbedrijf op. Met vallen en opstaan heeft ze in die periode geleerd om te gaan met de Catalaanse mentaliteit in de bouwwereld. Een uitdaging die ze moedig in haar eentje aanging.
Dierbare vriendschappen met bijzondere vrouwen zijn haar in die periode tot grote steun gebleken.

Met haar romandebuut De Onkwetsbaren laat ze zien ook op het persoonlijke vlak geen uitdaging te schuwen. Lucia debuteerde met haar eerste literaire roman op Manuscripta 2010 in Amsterdam.


Over het boek De onkwetsbaren:
Drie vrouwen, drie levens en drie dromen. Door een wonderlijke speling van het lot ontmoeten Hazel, Bella en Mickie elkaar in Spanje. Als het er op aankomt, vinden ze steun bij elkaar en weten ze elkaar te inspireren in de zoektocht naar hun echte bestemming en in het ontdekken van hun werkelijke kracht.

De oude Grieken waren ervan overtuigd dat in alle vrouwen een godin schuilt. De filosofie dat alle vrouwen - en mannen - afstammelingen zijn van de eerste goden die over deze aarde heersten, is in de psychologie onder anderen gebruikt door Carl Gustav Jung in zijn onderzoek naar het vrouwelijke karakter. Op deze manier kon hij een ruwe indeling maken van de soorten persoonlijkheden - archetypen - van de vrouw.

In
De onkwetsbaren worden drie van deze Griekse godinnen, de maagdelijke godinnen, gevolgd. In de mythologie staan zij tegenover de niet-maagdelijke, de kwetsbare godinnen, waarbij we het maagdelijke figuurlijk moeten nemen.
De auteur noemt ze de onkwetsbaren, vrouwen die in staat zijn hun eigen weg te zoeken en voor hun geluk niet afhankelijk zijn van een relatie en kinderen. Vrouwen die een passie hebben voor hun werk of hobby, vrouwen die de kunst, wetenschap en passie tillen boven het persoonlijke geluk dat zij in een relatie zouden kunnen hebben. Niet iedere vrouw weet deze kracht in haar jongere jaren te ontdekken. Vaak groeit deze gewaarwording met de jaren en moet ze met vallen en opstaan haar onkwetsbaarheid ontdekken.
De hoofdpersonen in deze literaire roman (Hazel, Bella en Mickie) zijn respectievelijk Artemis de jager, Athene de strateeg en Hestia de gastvrouw. Met een beetje psychologisch inzicht en fantasie zijn deze onkwetsbare godinnen in de drie vrouwen te vinden.


‘Prachtige verhaallijnen over drie krachtige vrouwen met totaal verschillende levens die op een ingenieuze wijze met elkaar verbonden worden.’