dinsdag 3 mei 2011

Een aangrijpend boek van Cornell Niks: ´Op de helft van mijn twee levens´.

Jaarlijks ondersteunt het Nederlands Auteurs Bureau een aankomend auteur bij de uitgave van zijn of haar manuscript. De enige voorwaarde is dat het boek een maatschappelijk thema aansnijdt. In het voorgaande jaar kozen wij voor het levensverhaal van en over Cornell Niks.

Een bijzonder jongen die als doel had om via zijn boek andere mensen met hersenletsel, hun familieleden en vrienden vooral aan te moedigen te gaan werken aan een nieuw leven.
Door de fysieke beperkingen kon Cornell niet geheel zelfstandig een boek schrijven. Daar was een redacteur voor nodig en daar zochten wij een aantal sponsoren voor om een en ander financieel mogelijk te maken. Ook al schreef een aantal maatschappelijk instanties ons dat het maatschappelijk belang van zo´n boek, het duurde bijna een half jaar voor het benodigde geld beschikbaar werd gesteld door bedrijven en een paar particulieren voor de totstandkoming van zijn boek.
Over het boek Op de helft van mijn twee levens:
Het levensverhaal van Cornell, over vechtlust, optimisme, vergeving en liefde.Een angst van iedere ouder dat je kind op een dag een ongeluk krijgt. Een gezellig avondje uit eindigde in een nachtmerrie toen de twintigjarige Cornell nietsvermoedend een café binnenstapte en door twee broers, de eigenaars van de kroeg, op brute wijze in elkaar werd geslagen, terwijl omstanders werkeloos toekeken. Meer dood dan levend werd hij op straat gedumpt. Cornell gleed weg in een diep coma. De artsen gaven hem vijf procent overlevingskans. Na drie maanden gebeurde er een wonder: Cornell ontwaakte en stond aan het begin van twintig jaar revalideren. Bijgestaan door familie en vrienden knokte hij dag en nacht met maar één doel: een zelfstandig leven. Zijn grote wens om een boek te schrijven over zijn ervaringen heeft hij nu vervuld. Daarin wil hij laten zien dat iemand ondanks alles een nieuw leven kan opbouwen.


Op de helft van mijn twee levens is een inspirerend boek vol hoop en moed, met ruimte voor diepe emotie en reflectie. Een ruggensteun voor lotgenoten en hun naasten.

Over de auteur Cornell Niks
Cornell is een bijzondere jonge man, ondanks zijn gruwelijke ongeluk en zijn beperkingen is hij een sprankelend superpositief persoon.
Hij is nu veertig jaar, woont zelfstandig is een afgestudeerd activiteitenbegeleider en werkt zelf met mensen met een verstandelijke beperking bij ´s Heeren Loo. Een landelijke instelling voor mensen met een verstandelijke beperking die ondersteund worden aan een zinvol bestaan. Hij is volgens het management daar, een boegbeeld van hoe iemand na een langdurige revalidatie zich maatschappelijk kan ontwikkelen.

Gea Mollema heeft Cornell begeleid bij het schrijven van dit boek.
Zij tekende ook de verhalen op van de personen die zo’n belangrijke rol hebben gespeeld in het leven van Cornell. Gea is nu freelance tekstschrijver. Zij startte haar carrière als journaliste bij het Noordhollands Dagblad en werkte onder meer voor Parool.tv en Top Santé. Voor dat blad interviewde zij Cornell en zijn moeder in 1996.