donderdag 31 oktober 2013

IEDEREEN EET SAMBAL, literaire roman van Peter Storm van Leeuwen

ʺDe autonomie van Insulinde is niet meer dan een kwestie van tijdʺ
(Louis Couperus in Oostwaarts, 1923)

Iedereen eet sambal is een roman over de nasleep van de Japanse bezetting en de onafhankelijkheidsoorlog van Indonesië, en speelt zich af op Java. De verschrikkingen uit die jaren hebben bij alle betrokkenen ongeneeslijke wonden achtergelaten. Zelfs de liefde blijkt een traumatische ervaring. De afgelopen maanden kreeg de auteur veel complimenten over zijn boek, NBD Biblion recenseerde ´dat het bijzonder is omdat er over deze periode van koloniale geschiedenis niet zo veel in romanvorm is gepubliceerd´.  De auteur geeft regelmatig lezingen in bibliotheken en boekhandels in Nederland.

 
Java, 1947
Soenan, de hoofdpersoon in ´Iedereen eet sambal´ is een jonge soldaat binnen een speciale gevechtseenheid van het Nederlandse leger. Hij is Indo en komt daardoor altijd op de tweede plaats. Hij vecht voor orde, vrede en veiligheid, en moet dat noodgedwongen ook doen tegen zijn eigen volk. Dan doen de militairen, onder het bevlogen commando van sergeant Van Lopik, een vreselijke ontdekking. Hoe ontlaadt hun machteloze woede zich? Wie zijn daarvan het slachtoffer? Soenan kan het niet aanzien en ontvlucht het leger. Diep in het binnenland ontmoet hij zijn grote liefde, Sri Ajoe. En sluit vriendschap met zijn vijand.
Tijdens de voorbereidingen van hun huwelijk raken de twee geliefden ongewild verwikkeld in de uitzichtloze strijd. Soenan doet zijn bruid een belofte die verstrekkende gevolgen heeft en die de rest van zijn leven zal beheersen.
Java, 1975
Van Lopik en enkele oud-strijders zijn terug op de plaats delict. Ieder wil op zijn eigen manier de oorlog die voortwoekert in hun hoofd, definitief verwerken. De confrontatie wordt de oud-sergeant echter fataal. Het afgebrokkelde leven van Soenan leidt naar een onverwachte, dramatische apotheose.



Peter Storm van Leeuwen (1953) heeft veel artikelen, waaronder in boekvorm, gepubliceerd over de geschiedenis van de postdienst in Nederlands-Indië.
Door zijn interesse in de algemene geschiedenis van Nederlands- Indië  bouwde hij de laatste decennia een grote privécollectie boeken op.  Dit historisch materiaal en de verhalen van zijn broers vader (die van 1946-1949 als militair op Java vreselijkheden heeft meegemaakt) zette hem aan tot het schrijven van Iedereen eet sambal. De authentieke veldpostbrief op de cover van zijn boek is uit het familiearchief afkomstig. 

Relevante boekgegevens
Extra in dit boek zijn toegevoegd: twee historische landkaarten in kleur, een jaartallenoverzicht van alle belangrijke geschiedkundige gebeurtenissen en een woordenlijst Indonesisch-Nederlands.

Verkoopprijs  € 22,50      
ISBN 9789491535062     
Paperbackuitvoering 418 pagina´s
Verkrijgbaar in de boekwinkels in Nederland en België.