dinsdag 3 mei 2011

Edward Groenland ‘schildert’ met woorden in de dichtbundel ´Binnenwereld´.

Levensemoties in woord en beeld in gedichtenbundel Binnenwereld

Binnenwereld

De gedichtenbundel Binnenwereld toont de lezer het diepere zelf van auteur Edward Groenland. Met woorden ‘schildert’ hij zorgvuldig de hoogte- en dieptepunten van het leven die in deze binnenwereld besloten liggen. De persoonlijke beelden, geuren, geluiden en vaak tastbare herinneringen heeft de auteur om willen zetten in woorden die voor iedereen herkenbaar zijn.
‘We ervaren onze binnenwereld als strikt persoonlijk en ons begrip ervan als uniek. Want de bevindingen die we in ons leven met de buitenwereld opdoen, verwerken we daar, ieder voor zichzelf en op eigen wijze. Zo bezien zijn we allemaal anders. Maar er is iets merkwaardigs met ons mensen. Los van ons anderszijn zijn er ook beelden, emoties en herinneringen die we delen. We herkennen bij elkaar de ervaringen van goede en slechte tijdingen en we delen momenten van broos geluk en smartelijk ongeluk. Het lijkt erop dat we ons leven en dat van onze geliefden beleven in een gemeenschappelijke taal en met herkenbare beelden. Een beleving waarin woorden en beelden innig met elkaar zijn vervlochten, bijkans versmolten. Dat is het uitgangspunt van deze bundel.’
Elk gedicht is daarom ook gevangen in de lieflijke en kleurrijke beelden van Anne van Buul, die onder andere ook Gouden Griffelwinnaar Bijna Iedereen kon omvallen van Toon Tellegen van illustraties heeft voorzien. Waar de auteur zorgvuldig met woorden een beeld schetst, weet zij met haar linosnedetechniek in zachte tinten juist met een enkel beeld het gedicht uitstekend te verwoorden. Deze beelden versterken de vrolijke gedichten die gaan over het geluk van de liefde en van de geboorte. Aan de andere kant verzachten ze de trieste emotie van de dood. Door haar illustraties en een fullcolourdruk is Binnenwereld een waar kunststukje geworden. De lezer zal de bundel regelmatig uit de kast halen om zijn eigen binnenwereld te voeden met herkenbare ervaringen, deelnemende ervaringen en gedeelde ervaringen, die een troostvolle opening vormen in de binnenwereld van mensen.

Over de auteur
Edward Groenland
(1954) is geboren in West-Friesland (NH) en opgegroeid in Noord-Limburg. Hij werd opgeleid tot consumentenpsycholoog en is nu dertig jaar werkzaam in wetenschap en onderzoek. Momenteel is hij als hoogleraar verbonden aan een bekende businessuniversiteit in den lande. Hij combineert zijn cognitieve, universitaire arbeid met het oproepen van persoonlijk gekleurde affecten bij het schrijven van verhalen en gedichten. Eerder publiceerde hij Een deerne van vele zinnen (2007), een schalks avonturenverhaal in een lichtabsurdistische stijl.

Over de illustrator:

Anne van Buul (1964) werd geboren in Tilburg. Zij is illustrator van tal van (kinder)boeken, waaronder het met de Gouden Griffel bekroonde boek Bijna iedereen kon omvallen van Toon Tellegen. In haar werk laat zij zich inspireren door onder andere gedichten, dromen en bijbelse thema’s. Anne van Buul hanteert een sobere, eenvoudige beeldtaal. Zij maakt veelvuldig gebruik van de linosnede. Deze techniek leent zich uitstekend om vormen tot in hun essentie weer te geven. In haar tekeningen streeft zij naar een balans tussen humor en ernst. Zij zet de aanschouwer graag op het verkeerde been.