dinsdag 17 december 2013

ECCE HOMO, de beeldtaal van de Bijbel


De Bijbel bevat een schat aan tijdloze wijsheid
 
 
Slechts een kleine groep ingewijden wist in de afgelopen eeuwen dat de bijbelverhalen ook gelezen konden worden als metaforen die tezamen een wegwijzer waren voor de mens die op zoek is naar God. De doop van Jezus in de Jordaan bijvoorbeeld en zijn genezingen, transfiguratie en kruisiging staan voor innerlijke processen.  In beeldtaal vertegenwoordigen deze de fasen van zuivering, genezing, verlichting en vereniging met God.

In de bijbelvertalingen door de eeuwen heen is echter veel symboliek verloren gegaan. De diepere laag van een verhaal zit vaak verborgen in een subtiele woordkeuze of geraffineerde zinsconstructies.  

Soms kom je op een punt waarop het leven, dat je hebt gericht op de buitenwereld, zijn glans heeft verloren, net zoals in de parabel van de Verloren Zoon. Vaak begint er dan een zoektocht naar verdieping.
Velen komen tijdens die tocht uit bij oosterse spirituele tradities die beter lijken te passen bij de moderne mens.


 
De auteur van het ´ECCE HOME´ boek, Anne-Marie Wegh, woont en werkt in de veertiende-eeuwse Sint Bonifatiuskerk in Horssen. Hier begeleidt zij onder andere retraites. In dit boek combineert zij haar kennis van beeldtaal in het
algemeen en haar eigen spirituele ervaringen met de beeldtaal van de Bijbel en die van andere wereldreligies.
In een onlangs gehouden interview zegt Anne Marie over haar boek: `Ik nodig een ieder uit om de evangeliƫn met nieuwe ogen te lezen en je dan te laten raken en inspireren door de diepgang en rijkheid van deze geschriften.
 
Bijzonderheden: Het boek is volledig in kleur en in hardcoveruitvoering. En bevat bijzondere bijbelse illustraties.
Het boek is te koop bij alle boekwinkels in Nederland en Belgiƫ.

 

Ook kunt u het boek bestellen via de bekende boekenwebsites zoals bol.com of via de Libris boekenwebsite: http://www.libris.nl/artikel/anne-marie-wegh/ecce-homo/9789491535505?ProductID=14475339