vrijdag 5 oktober 2012

BOEK OVER ´GEWONE VROUWEN´

Wat maakt een ‘gewone’ vrouw bijzonder ?


Blaricum – oktober  2012  
In de advertentie die de auteur Erna Schröder en de fotograaf Juliet van Voorden vorig jaar plaatsten in NRC Handelsblad, de Volkskrant en Trouw riepen zij vrouwen op mee te werken aan interviews. Centraal thema was de vraag: ga ik door met een bestaan waarin ik mij niet langer thuis voel of breek ik met mijn oude leefpatroon?

De tien verhalen die Erna optekende en verwerkte tot innerlijke monologen zijn getuigenissen van vrouwen zoals wij ze kennen uit onze straat of van ons werk. Dagelijks gaan zij langs ons heen, zitten zij naast ons in de tram, of staan zij samen met ons in de rij voor de kassa van de supermarkt.
 
De vrouwen willen met hun verhaal anderen een hart onder de riem steken.                                
‘Geef nooit de moed op’, luidt de boodschap van een van hen.
Of zoals een andere vrouw het verwoordt: ‘Kies nou eens voor jezelf. Pas als je tevreden bent met jezelf, kan je er ook zijn voor een ander.’    

Dit boek is een ode aan gewone vrouwen.
Uit de monologen spreekt hun kracht en de foto´s bieden de lezers een kijk in hun leven. Mogelijk putten de lezers inspiratie, moed of troost uit een van de verhalen.
Wellicht levert het lezen ervan herkenning op. Of sterkt het sommigen in hun pogingen ook een andere weg in te slaan. 

Erna Schröder (1952) studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde aan  de Universiteit Leiden. In 2003 debuteerde zij bij uitgeverij Prometheus/ Bert Bakker met de roman De overbuurman. In 2004 werd zij genomineerd voor de Vrouw & Kultuur Debuutprijs.  In september 2012 kwam ook haar derde boek uit ´Spoel mij schoon´ een factionele roman over de gevolgen van onverwerkte (oorlog) trauma´s.

Het boek is verkrijgbaar bij de boekenwinkels in Nederland en de bekende boekenwebsites.
Boektitel Gewone Vrouwen       
Auteur Erna Schröder       
ISBN 978-9-08174-738-7    

woensdag 3 oktober 2012

Verloren lopen, een weg door Alzheimer

Blaricum – oktober 2012  

De laatste vrijdag van september was het weer Wereld Alzheimer Dag,  een initiatief van de Wereld Gezondheid Organisatie (WHO).  In Nederland lijden ruim 250.000 mensen aan dementie. Dit aantal zal de komende decennia verdubbelen als gevolg van de toenemende vergrijzing in onze maatschappij. (bron Alzheimer Nederland) Deze dag werd de dichtbundel ´Verloren lopen´ een weg door Alzheimer gelanceerd.
 
Alzheimer is een ziekte waarin je verdwalen kunt zonder ooit de weg nog terug te vinden. Het is een onontkoombaar proces van steeds meer vergeten en de grip op het leven langzaamaan verliezen. Je raakt uiteindelijk de controle volledig kwijt en de terugkeer naar jouw eigen bekende weg wordt steeds verder afgesloten. Als patiënt, maar ook als familielid.
Dit overkwam de dichteres Anja Visser (pseudoniem switi lobi) toen haar moeders weg ´overgenomen´ werd door de ziekte Alzheimer. Ze was gestorven lang voordat ze werkelijk overleed.

Anja dichtte gedurende enkele jaren over het ziekteproces en het naderende verlies van haar moeder. ´Verloren lopen´ is een dichtbundel om steun en herkenning te bieden aan hen die in familieband, vriendenkring of werk rechtstreeks te maken hebben met Alzheimer en dementie. De bundel bevat tevens een aantal fotogedichten om het totaalbeeld van dit proces in naar voren te brengen.
De opbrengst van deze bundel komt ten goede aan Alzheimer Nederland.

Toelichting van de dichteres
´Toen mijn moeder steeds vaker verloren raakte in een wereld die ze niet herkende en ze daardoor, uiteindelijk, haar vertrouwde dorp en omgeving moest verruilen voor een verpleeghuis in een andere plaats, werd ook de impact van dat, wat Alzheimer met een mens en zijn omgeving doet, onomstotelijk hard bevestigd. “Ik vind dit zó verschrikkelijk” zei ze, terwijl ze voorovergebogen met haar handen op het blad van haar enig overgebleven buffetkast leunde. Een vertrouwd voorwerp in een volkomen vreemde omgeving… Het zei alles.  Het was de aanzet tot het besluit om ooit, als zij overleden was en het verhaal wat dat betreft afgesloten,  de gedichten die ik over haar in die tijd schreef te bundelen.  Ik ben blij dat ik dit heb doorgezet en hoop dat deze voor mij zo bijzondere bundel haar bijdrage mag leveren in de strijd tegen Alzheimer.´

Het boek is verkrijgbaar bij de boekenwinkels  in Nederland en de bekende boekenwebsites.
 
Titel: Verloren lopen    
Ondertitel: een weg door Alzheimer                    
Prijs: € 24,95
Groot formaat boek, ingebonden en voorzien van een leeslintje    
ISBN: 978 94 91535 07 9